Espoon Kaupunginosayhdistysten Liitto ry (EKYL)
Toimintasuunnitelma vuodelle 2009
1. Tarkoitus ja toiminta
Liiton toiminnan tarkoituksena espoolaisten kaupunginosayhdistysten keskusjärjestönä on auttaa jäsenyhdistyksiään menestymään:
– edistämällä jäsenyhdistystensä vaikutusmahdollisuuksia aluettaan koskevissa asioissa
– edistämällä ja vaalimalla espoolaista kotiseutu- ja perinnetoimintaa sekä lisäämällä paikallistunnetta espoolaisten keskuudessa
– huolehtimalla keskusjärjestönä jäsenyhdistystensä yhteisistä tarpeista ja eduista sekä
– harjoittamalla monipuolista yhteistyötä niin kaupungin kuin muiden vastaavaa työtä tekevien organisaatioiden kanssa.
Tarkoituksen toteuttamiseksi liitto edistää asukkaiden toimintaa ja vaikutusmahdollisuuksia oman asuinympäristönsä parantamiseksi tekemällä aloitteita ja esityksiä, sekä antamalla lausuntoja. Liitto pyrkii vaikuttamaan Espoon kaupungin kehittämiseen yhteistyössä viranomaisten, luottamushenkilöiden ja yksityisten tahojen kanssa. Liitto harjoittaa tiedotus-, julkaisu- ja koulutustoimintaa sekä kerää ja tallentaa kotiseutuunsa liittyvää perinnetietoa.
2. Jäsenistö
Liiton toiminta kattaa hyvin koko kaupungin. Yli 60 espoolaisesta kaupunginosayhdistyksestä 48 kuuluu jäsenenä liittoon. Yhteenlaskettu henkilömäärä on noin 10 000.
Vuoden aikana järjestetään jäsenyhdistysten puheenjohtajien tapaamisia 1-2 kertaa ja muita tapaamisia ajankohtaisista asioista. Tapaamisiin liitetään virkistävä osio, jolla halutaan kiittää ja palkita vapaaehtoistyötä tekeviä jäsenyhdistysten puheenjohtajia.
Jäsenyhdistyksiä kiinnostavista aiheista järjestetään toiveiden ja tarpeen mukaan 1-2 tilaisuutta vuodessa.
3. Toiminta
Liitto palvelee ja tukee jäsenyhdistyksiään yhdistystoimintaan liittyvissä asioissa. Käytännön tukea lisätään entisestään ja palveluita monipuolistetaan. Samalla tehdään liiton toimintaa entistä tunnetummaksi jäsenyhdistysten keskuudessa. Kehitetään ja ideoidaan uusia toimintamuotoja, joita voivat olla mm. jäsenyhdistysten yhteinen valokuvanäyttely, jäsenyhdistysten välinen leikkimielinen kisa tai liiton puitteissa toteutettu yhteinen opastaulujen toteuttaminen eri alueille.
Luotuja yhteyksiä kaupungin päättäjiin sekä virkamiehiin ylläpidetään ja vahvistetaan. Kolmannen sektorin kanssa haetaan erilaisia yhteistyömuotoja projektien avulla ja muuta yhteistyötä kehitetään.
3.1. Tiedotus
Vahvistetaan Liiton tiedotusta ja toimintaa verkkoviestintää kehittämällä mm. www-sivujen sisällön kehittämisellä ja ajankohtaista tiedottamista sähköisesti lisäämällä. Viestintää kehitetään myös Liiton toiminnasta tiedottamisessa Espoon alueella toimivissa viestimissä ja tämän vahvistamiseksi lisätään yhteyksiä lehdistöön ja muuhun mediaan.
Perinteinen jäsentiedote toimitetaan 4-5 kertaa vuoden aikana kirjallisena ja sähköpostilla. EKYLin kotisivuilla jäsenyhdistyksiä koskevia tietoja päivitetään säännöllisesti. Puheenjohtajille viestitään verkon avulla nopeaa reagointia vaativista asioista jäsenkirjeiden välillä.
Liiton verkkoviestintää kehitetään ja vahvistetaan tiedottamisen ja vuorovaikutuksen kanavana, josta saa ajantasaista tietoa niin Liiton kuin sen jäsenyhdistystenkin toiminnasta.
3.2. Koulutus
Liitto järjestää jäsenyhdistystensä jäsenille koulutustilaisuuksia ajankohtaisista aiheista, esim. verkkoviestinnästä, järjestyksenvalvonnasta ja yhdistyksen hallintoon liittyvistä ajankohtaisista teemoista.
3.3. Julkaisemisen suunnittelu
Liitto jatkaa vuonna 2008 alkanutta Espoon rakennusperintökirjan työstöä.
3.4. Espoon Lystit
Liitto järjestää yhteistyössä jäsenyhdistysten kanssa perinteiset Espoon Lystit elo-syyskuun vaihteessa (15.8.-13.9.2009) 24. kerran. Lystit ovat foorumi paikallisen hengen ja kulttuurin esiintuomiselle ja vahvistamiselle. Lystiperinteeseen liittyen jatketaan Espoo-päivän (27.8.) tunnetuksi tekemistä yhdessä kaupungin ja jäsenyhdistysten kanssa.
3.5. Kotikaupunkipolut
Liitto hakee avustusta tai muuta rahoitusta Kotikaupunkipolut – esitteiden uusien painosten kustannuksiin. Uusiin painoksiin sisällytetään uudet jo valmistellut polut. Kotikaupunkipolkujen avulla halutaan edistää espoolaisten perheiden kotoutumista ja lisätä tietoutta omasta asuinympäristöstä.
3.6. Vuokrauspalvelu
EKYL hoitaa Espoon kaupungin omistamien Kotiseututalo Parkvillan ja Albergan kartanon isännöintiin liittyvät tehtävät sekä kehittää vuokrauspalvelua entistä asiakasystävällisemmäksi sekä lisää tietoutta vuokraustoiminnasta EKYLin verkkosivustolla ja asiakkaille jaettavilla esitteillä. Kotiseututalo Parkvillan osalta otetaan käyttöön sähköinen varausjärjestelmä.
3.7. Alueneuvottelukuntatoiminta
Liitto vaikuttaa alueneuvottelukuntien toiminnan kehittämisessä siten, että se vahvistaa kansalaisdemokratian toteutumista.
4. Organisaatio
Liitto järjestää sääntömääräiset kevät- ja syyskokoukset, joiden yhteyteen järjestetään keskustelutilaisuuksia ajankohtaisista aiheista.
4.1. Hallitus
Liiton hallitukseen kuuluu puheenjohtaja ja kahdeksan varsinaista ja kahdeksan henkilökohtaista varajäsentä. Hallituksen sihteerinä toimii järjestösihteeri. Vastuu liiton toiminnasta ja sen kehittämisestä kuuluu hallitukselle.
Liiton hallitus kokoontuu noin kymmenen kertaa vuodessa. Hallituksella on myös käytettävissään verkkoviestintäympäristö, jossa on mm. hallituksen sisäinen keskustelupalsta ja kokousarkisto.
4.2. Henkilöstö
Liiton toimihenkilöinä on osa-aikainen järjestösihteeri ja osa-aikainen päivystäjä Albergan kartanossa.
Liiton toimisto sijaitsee Kotiseututalossa Parkvillassa Leppävaarassa.
4.3 Työryhmät
Hallitus asettaa tarvittaessa työryhmiä valmistelemaan ja vahvistamaan liiton toimintaa. Hallitus pyrkii hyödyntämään jäsentensä ja tarvittaessa jäsenyhdistystensä osaamispääomaa työryhmätyöskentelyssä. Ryhmät valmistelevat aihealueensa asioita hallituksen käsittelyyn. Työryhmien aihealueita ovat talous, strategia, hankkeet, koulutus, kotiseututuntemus, kotikaupunkipolut, perinneasiat ja alueneuvottelukuntatyöskentely. Ryhmien aihealueita voidaan lisätä tarpeen tullen jo toimivien ryhmien rinnalle.
Liiton toimintaa kehittämään perustettu strategiaryhmä valmistelee Liitolle pitkäaikaista visiota ja kirkastaa toiminta-ajatusta niin että säännöissä määritelty toiminnan tarkoitus ja toteutus selkeytyvät toiminnassa. Tulos tuodaan valmistelun jälkeen esityksenä hallituksen päätettäväksi.
5. Yhteistyö
Laajennetaan yhteyksiä kaupungin ja hallintokuntien johtoon, jotta kaupunginosayhdistystoiminnan merkitys ymmärrettäisiin vahvuutena Espoon kaupungin kehittämisessä.
Lisätään yhteistyötä naapurikaupunkien Helsingin ja Vantaan kotiseutuyhdistysten sekä Suomen Kotiseutuliiton kanssa tavoitteena tietojen vaihto ja mahdolliset yhteiset hankkeet. Luodaan yhteyksiä myös muualla Suomessa toimiviin kaupunginosayhdistyksiin. Perinneasioissa tehdään yhteistyötä Espoon Perinneyhdistys Aurora ry:n kanssa.
Osallistutaan Suomen Kotiseutuliiton järjestämille kotiseutupäiville Nilsiässä ja sen naapurikunnissa Pohjois-Savossa. Päivien teemana on Mualimalle ja takas. Kotiseutupäivät pidetään 6.-9.8.2009.
6. Talous
Liiton toimintakulut muodostuvat pääosin palkoista, avustuksista jäsenyhdistyksille sekä palvelujen ja tarvikkeiden hankinnasta.
Liiton toiminta rahoitetaan Espoon kaupungin avustuksilla, jäsenmaksuilla ja palveluista sekä hankkeista saatavilla tuloilla.