Kauklahti on Vuoden kaupunginosa 2018

Espoon Kauklahti on valittu Vuoden kaupunginosaksi 2018. Vuoden kaupunginosa on Suomen Kotiseutuliiton vuosittain myöntämä tunnustus, ja Kauklahti on Espoon ensimmäinen tämän tunnustuksen saanut kaupunginosa. Perusteluissa todetaan, että yhteisöllisyys ja monimuotoinen asukasaktiivisuus on ollut Kauklahdessa poikkeuksellisessa kasvussa jo usean vuoden ajan.

Joulukuussa Kauklahdessa avautuvat Elävän joulukalenterin luukut. Tässä syttyvät jouluvalot 1.12.2016. Kuva: Marjo Ojanen

”Kauklahti on vireä kaupunginosa, joka on toisaalta säilyttänyt kylähengen ja kylämäisyyden”, Kauklahti-seuran puheenjohtaja Susanna Rahkonen kertoo.

Kauklahdessa historia ja uusi yhteisöllisyys kulkevat luontevasti rinta rinnan. Kuninkaantien varrella sijaitseva Kauklahti kuuluu Espoon vanhimpiin kyliin ja kulttuuriperintöä on säilynyt hyvin. Merkkejä asutuksesta on jäänyt niin kivikaudelta kuin keskiajaltakin, ja Espoon kaupunginmuseo tekee läheistä yhteistyötä asukkaiden kanssa.

Viime aikoina paikalliset yrittäjät ovat tuoneet Kauklahteen uutta yhteisöllisyyttä. Kauklahdessa on mm. yli satavuotias Halmeen leipomo sekä uutena tulokkaana Maxin kalakauppa, johon tullaan kaukaakin. Leipomo, kalakauppias, ravintola ja ruokakauppa ovat perustaneet kotiseutuhenkisen Herkkukatu-sivuston Facebookiin. Lisäksi alueella toimii REKO-lähiruokapiiri, jonka kautta voi ostaa lähiruokaa suoraan tuottajilta sekä joukko muitakin vilkkaita asukkaiden Facebook-ryhmiä. Kauklahti-seura pyrkii toimimaan yhteisöllisyyttä kokoavana voimana. Se koordinoi esimerkiksi Joulukalenteri-tapahtumasarjaa, johon kaupunginosan eri yhteisöt voivat ottaa osaa omilla kalenteriluukkutapahtumillaan. Yhteisöllisyyttä luo myös vilkas koulujen vanhempaintoiminta.

Vuoden 2016 Kauklahti-päivää vietettiin seurantalo Valhallassa 1950-luvun iltamien tyyliin. Kuva: Marjo Ojanen.

Kaikkiaan ehdotuksia Vuoden kaupunginosaksi tuli tänä vuonna 368, mikä on kaikkien aikojen ennätys. Monissa ehdotuksissa ehdotetaan samaa kaupunginosaa, joten ehdolla oli kaikkiaan 113 kaupunginosaa 25 kaupungista.

Lisätietoja Vuoden kaupunginosa -tunnustuksesta: https://kotiseutuliitto.fi/toiminta/palkinnot-ja-kilpailut/vuoden-kaupunginosa/

Comments are closed.