Lämminhenkinen Luonnon kasvot -konsertti Sellosalissa

Luonnon kasvot -konsertti kotiseututyön hyväksi toteutettiin tiistaina 28.11. Sellosalissa. Konsertin lämminhenkisestä tunnelmasta vastasi erityisesti sopraano Anu Komsi, säestäjänään pianisti Pia Värri.

Yleisön iloksi säveltäjä Kaija Saariaho oli ennakkotiedoista poiketen saanut yhden laulun asemesta valmiiksi kaksi uutta laulua Pentti Saarikosken runoihin. Saariahon vaikuttava Saarikoski-sarja kruunasikin konsertin ensimmäisen puolikkaan. Konsertin jylhästä Luonnon kasvot -nimikappaleesta siirryttiin Jokaisella on tämänsä -laulun dramatiikan kautta lempeään päätökseen konserttiin yllättäen vielä saadulla Kaikki tämä -sävellyksellä.

Konsertin päätteeksi Suomen kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalo ja EKYLin puheenjohtaja Mikko Perkko kukittivat esiintyjät.

Toisella puoliajalla kuultiin myös kantaesitys, joka oli saapunut Komsille ja Värrille vain muutamaa päivää ennen konserttia. Sävellyksestä vastasi Heta Aho, jota kuultiin konsertin lopussa myös huilistina. Aho oli tarttunut Helvi Hämäläisen vaikuttavaan runoon sodassa kaatuneille hevosille kokoelmasta Sukupolveni unta.

Kevyemmissä tunnelmissa liikuttiin Schubertin Der Hirt auf dem Feisen -laulussa sekä Einojuhani Rautavaaran ilahduttavassa Almanakka kahdelle -laulusarjassa. Molemmissa nähtiin lavalla Taavi Oramo, ensimmäisessä klarinetistina ja toisessa laulajana.

Konsertin kokonaisuudessa oli Espoolaisuus vahvasti läsnä. Armas Launiksen Kullervon kehtolaulu oli valittu mukaan ohjelmistoon, koska säveltäjä asui aikoinaan Espoossa. Runoilija Helvi Hämäläinen oli elämänsä viimeiset vuosikymmenet espoolainen, ja Aljabieffin Satakieli -kappaleen Komsi kertoi valinneensa sen vuoksi, että Espoossa on paljon satakieliä – muun muassa taiteilijan omassa espoolaisessa kotipiirissä.

Luonnon kasvot -konsertilla juhlistettiin satavuotiasta Suomea sekä muistettiin kotiseututyötä ja paikalliskulttuuria. Konsertin pääjärjestäjänä oli Espoon kaupunginosayhdistysten liitto ja kumppaneina Coloramaestro oy sekä Sellosali. Konsertti sai tukea Espoon kaupungilta sekä Musiikinedistämissäätiöltä.

Comments are closed.