Valtakunnallisia kotiseutupäiviä vietettiin Jyväskylässä

Valtakunnallisia kotiseutupäiviä vietettiin Jyväskylässä 10.-13.8. EKYLin edustajina päiville osallistuivat puheenjohtaja Mikko Perkko ja järjestösihteeri Kristel Nyberg. Päivien teemana oli Kotiseutu liikkeessä. Kotiseutupäivät olivat samalla osa Jyväskylän kaupungin Suomi 100 -tapahtumakokonaisuutta. Kaupungin lisäksi päivien järjestelyihin osallistui Jyväskylän yliopisto, ja moni päiviin liittyvä tilaisuus järjestettiinkin yliopiston tiloissa.

Kotiseutupäivien avajaisseminaari käsitteli koulutusta ja järjestettiin Jyväskylän yliopiston vasta remontoidum päärakennuksen juhlasalissa.

Kotiseutupäivien yhteydessä muistetaan kotiseututyön tekijöitä. Vuoden kotiseutuyhdistykseksi valittiin Vantaa-seura ja vuoden kaupunginosaksi Helsingin Vuosaari. Suomen kotiseutuliiton arvokkaimman tunnustuksen, kotiseututyön ansiomitalin, sai tänä vuonna kahdeksan henkeä.

Kotiseutupäivien avajaisia vietettiin aurinkoisessa säässä Jyväskylän keskustassa kävelykadulla. Avajaisohjelma houkutteli paikalle runsaasti väkeä.

Suomen kotiseutuliiton vuosikokouksessa päivitettiin liiton valtuuston kokoonpano. EKYLin puheenjohtaja Mikko Perkko valittiin uudelle kaksivuotiskaudelle. Valtuuston puheenjohtajana jatkaa professori Janne Vilkuna.

Vuosikokous antaa myös joka vuosi julkilausuman ajankohtaisesta aiheesta. Tämän vuoden julkilausuman aiheena on, että jokaisella on oikeus kotiseutuun:

”Yhä globaalimmassa maailmassa niin maahanmuutto kuin maassamuuttokin ovat lisääntyneet. Yhä useammalla on useita asuinpaikkoja ja sitä myötä monia kotiseutuja.

Jokaisella on oltava oikeus tulla hyväksytyksi sillä seudulla, jolla asuu ja tuntea olonsa turvalliseksi. Kulttuurinen moninaisuus rikastuttaa kotiseutuja. Kaikilla on oltava oikeus olla osa yhteiskuntaa ja vaikuttaa asuinalueeseensa.”

Julkilausuma pohjautuu Kotiseutuliiton toiminnan päälinjoihin, jotka ovat

* kulttuurisesti monimuotoinen Suomi ja suomalaisuus
* asukkaiden osallisuuden vahvistaminen sekä
* uudet toimintamuodot kotiseututyössä.

Vuoden 2018 Valtakunnalliset kotiseutupäivät järjestetään 9.-12.8. Lappeenrannassa.

Comments are closed.